Peste 10.000 de persoane au participat, la inceputul acestei luni, la conferinta pentru schimbari climatice de la Montreal, unde guvernele au incercat sa gaseasca solutii pentru a stopa Peste 10.000 de persoane au participat, la inceputul acestei luni, la conferinta pentru schimbari climatice de la Montreal, unde guvernele au incercat sa gaseasca solutii pentru a stopa incalzirea globala a planetei. Uniunea Europeana si Statele Unite au avut pozitii diferite. Din partea Romaniei a participat ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, care ne-a acordat in exclusivitate un interviu.
- Cum a fost primita Romania la Montreal?
- La toate actiunile desfasurate acolo s-a vorbit de Uniunea Europeana plus Romania, Bulgaria si Croatia. Discursul din plen al delegatiei a aparut in buletinul informativ al conferintei. Acest lucru este foarte important pentru ca nu au fost precizate toate luarile de pozitie ale tarilor participante. Romania a fost mentionata pentru ca a informat despre efectele schimbarilor climatice prin inundatiile din acest an. Romania s-a comportat ca orice alt stat membru al Uniunii Europene si a fost tratat ca atare.
- Cum poate castiga Romania prin reducerea emisiilor?
- Romania este curtata de tarile membre ale UE pentru ca la noi in tara se pot face proiecte de implementare in comun. Tari dezvoltate aduc in Romania tehnologie "curata" si cumpara dreptul de a emite dioxid de carbon si gaze echivalente. Ele nu mai au posibilitatea sa-si reduca emisiile pentru ca au deja tehnologii "curate", iar plafonul este la maxim. Atunci vin in tari cu economii in tranzitie. Avem deja semnate memorandumuri de colaborare cu sase state si vom semna altele cu Finlanda, Italia, Spania si Germania. Cele implementate pana acum sunt pentru 7,8 milioane de tone de emisie, dar Romania trebuie sa-si pastreze o rezerva strategica di