- Intr-o tara in care peste 35% din populatie lucreaza in agricultura, importam produse alimentare de 1,6 miliarde de euro
- Desfiintand combinatele de crestere a porcilor, am devenit importatori exclusivi de carne
- In doar 10 luni, am importat 147.000 de tone de carne si am exportat... 258 tone
Intr-o tara ca Romania, unde peste 35 la suta din populatia activa lucreaza in agricultura, deficitul comercial cu produse agroalimentare creste de la an la an. Indiferent de Guvernul sub care stam, derapajul importurilor pare de nestavilit, asa ca in zece luni anul acesta am importat cat tot anul trecut, de 1,6 miliarde de euro. Situatia se datoreaza consumului sporit al populatiei, dar, mai grav, productivitatii din ce in ce mai scazute a agriculturii romanesti.
In ultimii ani, deficitul comertului cu produse agricole are o tenta ascendenta, acesta fiind de 1,055 miliarde in 2003 si 1,061 miliarde in 2004. Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, in primele zece luni ale acestui an, balanta comerciala cu produse agroalimentare a inregistrat un sol negativ de 1,04 miliarde de euro, in crestere fata de perioada similara a anului trecut cu 12,4 procente (fata de 925 milioane euro). Astfel, importurile de produse agroalimentare au insumat, in perioada ianuarie - octombrie, 1,59 miliarde de euro, in timp ce exporturile au totalizat peste 548 milioane de euro.
Raportat la perioada similara din 2004, exporturile s-au majorat cu peste 17% (fata de 467,8 milioane euro), in timp ce importurile au crescut cu 14 procente (fata de 1,39 miliarde euro).
Ca si anul trecut, exporturile sunt mai mari decat importurile la urmatoarele categorii de produse: animale vii, seminte de floarea-soarelui, uleiuri vegetale, vinuri, miere, nuci si branzeturi. Importam, in schimb, porci vii si carne de porc.
Carnea de