Oricat ar parea de ciudat, prezenta gripei aviare in Romania este o mana cereasca pentru unii oameni de afaceri. Putini la numar, acestia sunt cativa dintre proprietarii de societati comerciale care produc materiale dezinfectante, kit-uri de diagnostic, materiale de protectie - intr-un cuvant tot arsenalul necesar pentru interventia in zonele de focar si pentru preventie in zonele limitrofe.
Putem afirma fara dubii ca e vorba doar de firmele "agreate" de conducerea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), precum si de Institutul pentru Controlul Produselor Biologice si Medicamentelor de Uz Veterinar (ICBMV) - Farmavet SA si Romvac Company SA, pentru ca doar acestea au fost societatile de la care s-a procurat, cu licitatie sau fara (!),
"grosul" dezinfectantelor. Producatori mai mici, care detin produse chiar mai puternice decat cele "agreate", au fost "sariti" de Directiile Sanitare Veterinare din judete, fiind invocate, de fiecare data, tot felul de motive care i-au scos din competitie.
Unii dintre directorii de DSV-uri ne-au declarat, cu nonsalanta, ca li s-a parut normal sa cumpere fara licitatie tone de produse de la Farmavet, de pilda, pentru ca aceasta societate este un "partener" traditional al Autoritatii Nationale, desi este vorba despre o societate cu capital privat, care ar trebui sa beneficieze de un tratament egal cu toate celelalte societati.
Directorii de DSV cu care am discutat au invocat mai ales caracterul de urgenta al acestor achizitii. De fapt, majoritatea DSV-urilor s-au prevalat de existenta in legislatie a unor prevederi care permit ca, in cazuri de forta majora, achizitiile sa poata fi facute fara organizarea licitatiilor.
De acest caracter de urgenta a beneficiat cu varf si indesat Farmavet SA Bucuresti, societatea preferata de autoritatile