RETETA DE VEDETA "In partea de vest a Africii, de unde vin eu, din Coasta de Fildes, exista o gastronomie fenomenala", ma introduce direct in subiect Marie Danielle. Pielea-i bruna luceste razboinic in bronzul amurgului. Daca ignor costumul la dunga pe care l-am imbracat (sunt doar in casa primului secretar al Ambasadei Danemarcei, iar sotia Domniei sale este, pe deasupra, si creatoare de moda!), m-as putea lasa dus catre taramuri indepartate, eu, prizonierul unor amazoane din vechime. Un prizonier, ce-i drept, fericit!
Statusem cateva minute in sufrageria-atelier. Probase cateva piese din noua ei colectie. Primisem deja invitatia la resedinta ambasadorului Danemarcei, unde avea sa se desfasoare mondenul eveniment al prezentarii, cand "ingerul blond", cum ii place gazdei mele sa-i spuna domnisoarei care rezistase "inteparilor din culpa" ale boldurilor romanesti (geloase, fara doar si poate!), isi strange aripile rasfirate de prezenta noastra si-si ia zborul catre Parnas-ul altori mesteri de vorbe (mai dibaci sau mai insistenti decat mine!). Cu Templul Modei in cap, dar cu foamea in pantece, par pesemne teribil de nerabdator sa ma asez la o vorba si-o cana, nu cu vin, cu cafea. Dar, in fine. Sa nu lungim vorba, ca povestea-i faina. Asa ca, urechea palnie si ochiuâ cat mamaliga!
Baza pentru mancare. "Avem trei alimente de baza traditionale: fasolea, orezul si bananele. Dar lucrurile nu se prezinta chiar atat de simplu. Orezul, spre exemplu, folosit de regula ca garnitura la pui sau alte feluri de carne, traditional se serveste cu sos. Apoi, chilli, pentru ca la noi se mananca suficient de picant. Chiar si salata de ton pe care o pregatesc eu acum am asezonat-o traditional, ca sa zic asa, cu putina miere si sosul picant de la o cutie cu ton. In ceea ce priveste bananele, aici retetele sunt mult mai diversificate."
Explozii culinare
"Vorbesc aic