Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, anunta, la inceputul lunii septembrie a acestui an, ''cu surle si trambite'', ca incepand din data de 16 septembrie ''toate farmaciile vor micsora preturile de raft ale medicamentelor eliberate pe baza de prescriptie medicala cu 7 pana la 11 la suta, ca urmare a scaderii adaosurilor comerciale si a taxelor de importator''.
Aceasta scadere de pret nu a insemnat mai nimic pentru pacienti. Acelasi ministru se arata revoltat, in urma cu doua saptamani, de faptul ca medicamentele scumpe invadeaza piata din Romania, in timp ce pastilele ieftine dispar. Din pacate, el nu a venit cu exemple si totul ''a ramas in aer''. De asemenea, ministrul Sanatatii, prins de ''rujeola'' si de ''demiterea directorilor de spitale'', a uitat sa le transmita pacientilor ca incepand de vineri, 16 decembrie a.c., medicamentele se vor scumpi cu ''cativa banuti''.
''Probabil a crezut ca pentru pacienti aceasta majorare de preturi nu va insemna nimic, avand in vedere ca nu vor fi cresteri spectaculoase. Din nefericire, el uita ca pentru un bolnav si o mie de lei conteaza'', ne-au declarat surse autorizate din cadrul Colegiului Medicilor din Romania. In data de 30 noiembrie a.c., ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a emis ordinul 1.282 ''pentru ajustarea preturilor la medicamente pe baza Catalogului National al preturilor medicamentelor de uz uman (CANAMED) autorizate de punere pe piata in Romania''.
Acesta prevede, printre altele, ca ''se aproba ajustarea Catalogului National al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata in Romania editia a XVI-a, incepand cu data de 16 decembrie 2005. Cursurile de schimb ce au stat la baza ajustarii preturilor pentru medicamente sunt cele comunicate de Banca Nationala a Romaniei in data de 29 noiembrie 2005, valabile pentru data de 30 noiembrie 2005. Preturile cu ridicata maxima