„Si, in fond si la urma urmei, de ce sa nu mergem cu PRM?" Nerostita, ispititoarea perversiune politica a aprins din nou imaginatia pesedistilor dupa lecturarea ultimelor sondaje de opinie.
Calculul e simplu: ei, un 35-37%, PRM, un 15-16%, majoritatea este asigurata, fara complicatii cu partide mici si obraznice, care te parasesc atunci cand ti-e lumea mai draga sau, mai rau, iti pun sula-n coaste pana cand le satisfaci toate poftele.
Iata patru momente semnificative, care ne arata deja o unire in cuget si simtiri intre cele doua formatiuni.
Unu. Adrian Nastase considera PRM un partid „frecventabil", pentru ca asa l-ar fi socotit si Traian Basescu, pe a carui judecata dl. Nastase pune, iata, mare pret.
Doi. Mircea Geoana vorbeste cu caldura de „colegii nostri" de la PRM, cu care pesedistii semneaza motiuni si contestatii la Curtea Constitutionala, fac strategii de hol in Parlament sau pun tara la cale in reuniuni grave, precum cea tripartita Geoana-Vadim-Lificiu, cu prilejul inundatiilor din vara.
Trei. Pesedistii se arata dezamagiti de alianta pe care au facut-o cu inamicii de moarte ai peremistilor, maghiarii din UDMR.
Nastase isi reproseaza ca a anuntat noul mariaj inainte de turul doi al prezidentialelor, iar unii incearca sa-l faca responsabil pe combinagiul Viorel Hrebenciuc ca le-a adus pacostea in casa, intre 2000 si 2004 si, mai grav, le-a dat udemeristilor senzatia ca pot sa ceara orice
Patru.
PSD, in ansamblu, a executat, in ultimele luni, o reajustare de mesaj, ciupind corzile groase ale nationalismului si antimaghiarismului, pentru ca, in ultimele zile, sa ajunga la note stridente, precum cele ale unui important lider, care si-a spus raspicat parerea lui: „Ia mai lasati-ma cu europenismul asta si cu Comisia de la
Venetia!" Adica omul le spunea colegilor ca n