La o cifra de afaceri de 300 de milioane de dolari, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva estimeaza ca la sfarsitul lui 2005 va obtine un profit de circa 950 de miliarde de lei vechi.
Veniturile sunt obtinute din comercializarea masei lemnoase, a fructelor de padure si a ciupercilor, precum si din activitatea de vanatoare.
21,6 milioane de dolari, din export
Programul de export al Romsilva pentru anul 2005 este de 23,5 milioane de dolari, estimat a fi realizat integral avand in vedere ca in 11 luni s-au realizat 21,6 milioane de dolari. Potrivit datelor furnizate de RNP, 46 la suta din aceasta cifra este data de exportul produselor de lemn (10 milioane USD), 24% din fructele de padure (5,1 milioane USD), 14% din actiuni vanatoresti (3 milioane USD), 5% din mangal (1,1 milioane USD), 3% din ciuperci (0,6 milioane USD) si 2% din vanat viu (0,5 milioane USD). Cheresteaua de rasinoase si fag este destinata pietei arabe, in timp ce pe piata europeana merge cheresteaua de stejar, paltin, frasin si cires. Exportam fructe de padure in Germania, Austria si Olanda, iar vanatul viu in Italia.
Veniturile din export reprezinta pana acum circa 7% din cifra de afaceri.
85% din venituri, din lemn
In conditiile in care 85 la suta din veniturile regiei sunt obtinute din vanzarea lemnului, cele sase valuri de inundatii care s-au abatut anul acesta asupra tarii noastre au amenintat serios bugetul Romsilva. "Am avut zone unde am refacut drumurile forestiere si de trei ori, in acest an. Pentru ca daca s-a stricat calea de acces in padure, am terminat cu vanzarea lemnului", ne-a declarat Cristian Apostol, directorul Directiei Comerciale - Romsilva. Potrivit acestuia, repararea drumurilor forestiere calamitate a costat 2.000 de miliarde de lei vechi, ceea ce inseamna circa 20% din veniturile regiei.
Totusi, dezvoltarea s