Presedintele s-a folosit de prerogativele sale constitutionale pentru a prezida iar o reuniune a CSM. Vizita nu a fost una de curtoazie, ci de admonestare a judecatorilor din Consiliu. Mai precis, Basescu le-a spus, mai mult sau mai putin voalat, ca activitatea lor ne pune in pericol integrarea europeana.
Seful statului a afirmat, in sedinta CSM, ca este ingrijorat de semnalele primite de la Bruxelles privind integrarea in UE si ca sunt probleme in ceea ce priveste sectoarele luptei anticoruptie si durata proceselor. De asemenea, Basescu le-a spus judecatorilor ca are semnale ca europenii vor sa-si retraga finantarea pentru Consiliu, sugerand astfel ca UE este nemultumita de activitatea CSM.
Totusi, presedintele s-a oferit sa le mai repare imaginea si le-a promis ca azi va avea o discutie la Bruxelles cu comisarii europeni in care va incerca sa le explice ca institutia CSM va face toate demersurile pentru a-si castiga credibilitatea. "Am o rugaminte, vitalizati credibilitatea CSM plecand de la legislatia actuala", a afirmat Traian Basescu, care a avut un discurs de o ora in plenul CSM. Este a patra oara cand presedintele Traian Basescu face uz de prerogativele constitutionale si prezideaza intrunirile Consiliului.
Politistii trebuie sa devina procurori
Referindu-se la faptul ca politistii fac urmarire penala, iar procurorii o supravegheaza si apoi remit rechizitoriile instantelor, Basescu a apreciat ca ar trebui ca politistii care lucreaza in materie penala sa devina procurori, deoarece exista o discrepanta destul de mare intre numarul celor care lucreaza in cele doua domenii.
Ministrul Justitiei nu a fost prezent la expunerea presedintelui, acesta venind la trei sferturi de ora dupa seful statului. Monica Macovei si-a motivat intarzierea spunand ca a fost la Guvern si apoi la Comitetul de Integrare.
Presedintele s-a