Tony Blair si Jacques Chirac, Bruxelles, 15 decembrie
Bruxelles: Liberalii europeni isi exprima ingrijorarea si dezaprobarea fata de cea de-a doua propunere de buget a Marii Britanii. Presedinta Partidului European Liberal Democrat si Reformat (ELDRP), Annemie Neyts, a spus ca principalul efect direct al acestor neintelegeri asupra bugetului este incertitudinea viitorului Uniunii Europene.
"Problemele financiare ale UE pot duce la un viitor nesigur al Uniunii, care sa afecteze extinderea, dar suntem convinsi ca se poate ajunge la o afacere buna pana la sfarsitul acestui consiliu", a spus Neyts.
Premierul Danemarcei, Anders Fogh Rasmussen, a declarat ca va fi crucial sa se cada de acord asupra acestui buget. "Presedentia britanica va trebui sa vina cu o a treia propunere pentru ca este in joc viitorul Europei".
Principala nemultumire a reprezentantilor liberali europeni este legata de rabatul perceput de Marea Britanie, obtinut la mijlocul anilor '80 in timpul premieratului doamnei de fier, Margaret Thacher.
Premierul Finlandei, Matti Vanhanen, a declarat ca presedentia britanica trebuie sa faca o a treia propunere pentru ca Finlanda sa voteze bugetul.
"Sunt dezamagit de propunerea britanica" a spus premierul Tariceanu, vicepresedinte al ELDRP. "Daca Uniunea Europeana vrea ca procesul aderarii sa fie unul reusit trebuie sa fie constienta ca este necesar sa se faca mai multe investitii in tarile care vor adera", a spus Tariceanu.
Primul-ministru Tariceanu a afirmat ca unii lideri europeni sunt afectati de problemele lor de acasa si de aceea nu se cade de acord asupra bugetului. Intrebat ce se va intampla cu aderarea Romaniei in cazul in care bugetul Uniunii nu va fi votat, Tariceanu a spus ca se va ajunge cu siguranta la o intelegere si Romania nu fi a deal bracker in aceasta problematica cotroversa