Generalul (r) Victor Athanasie Stanculescu a fost sfatuit, ieri, de magistratii Sectiei Penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa se prezinte "de bunavoie" la data de 10 ianuarie in fata comisiei Institutului National de Medicina Legala (INML) "Mina Minovici" din Capitala, pentru expertiza dispusa in dosarul revolutiei de la Timisoara.
In acest dosar, instanta suprema rejudeca dosarul in care Victor Athanasie Stanculescu este inculpat alaturi de generalul (r) Mihai Chitac.
La termenul de ieri au fost prezenti doar generalul Chitac si avocatul Ioan Panaitescu, aparatorul generalului Stanculescu, care a motivat absenta clientului sau prin faptul ca este batran si bolnav. Cu toate acestea, magistratii au cerut ca la urmatorul termen, 18 ianuarie, sa fie prezent si generalul Stanculescu.
Judecatorii au dispus, de asemenea, ca expertiza asupra lui Stanculescu sa se faca cu internare, punandu-i-se in vedere generalului, prin avocatul sau, sa se prezinte de bunavoie la INML, altfel se va apela la politie.
Comisia Institutului National de Medicina Legala "Mina Minovici" a fost sesizata in acest caz inca din septembrie, pe numele lui Stanculescu existand o ordonanta prin care medicii trebuie sa se pronunte daca acesta suporta sau nu regimul de detentie.
Desi, potrivit procedurii, orice persoana acuzata de infractiuni violente, soldate cu victime, trebuie supusa unei expertize psihiatrice, pentru a se stabili daca a avut sau nu discernamant la momentul comiterii faptei, Stanculescu nu s-a prezentat la INML nici pentru investigatiile medicale necesare in acest caz.
Absenta unui astfel de certificat poate atrage nulitatea actelor din dosar.
La 22 martie 2004, Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au decis rejudecarea generalilor Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac, acuzati de reprimarea timisorenilor, i