(Foto: Zi de Zi)
Clinica de Obstetrica si Ginecologie II, cunoscuta si ca "Maternitatea Veche", este din nou, dupa patru ani, obiectul unor cereri de retrocedare. Trei culte - romano-catolic, reformat si unitarian - revendica imobilul ce gazduieste acum maternitatea.
Noua lege privind reforma in domeniul proprietatii, 247/2005, prevede ca retrocedarea tuturor imobilelor nationalizate sa fie facuta, pe cat posibil, in natura, fapt care a crescut interesul pentru cladirea maternitatii vechi. Bazele acestor cereri de retrocedare sunt fragile, astfel incat este putin probabil ca cele trei biserici sa aiba castig de cauza. Cheia sta in trecutul anonim al cladirii.
Potrivit extrasului de Carte Funciara al cladirii, aceasta apartinea in anul 1927 Societatii Anonime "Sanatoriul", ai carei actionari raman si astazi un mister. In 1928, societatea se imprumuta de la Fondul de Pensii al Bisericii Romano-Catolice, dar si de la parohiile Reformata si Unitariana.
Suma este stipulata ca un total, astfel incat nici un act nu arata cat a imprumutat fiecare cult. In acelasi timp, se fac doua ipoteci si nu apare in vreun act descarcarea de sarcini. In 1930, societatea se imprumuta si de la Casa de Economii Targu Mures. Aceasta ipoteca previne cu titlu de rang imprumutul initial pe care l-a facut societatea.
In 1943 se intabuleaza o noua dobanda, iar dreptul de ipoteca este cedat in favoarea Trezorieriei Regale. Toate datoriile catre Trezorieria Regala se radiaza in 1948, cand, de altfel, se realizeaza si intabularea pe proprietatea statului roman.
Potrivit extrasului de Carte Funciara al cladirii, aceasta apartinea in anul 1927 Societatii Anonime "Sanatoriul", ai carei actionari raman si astazi un mister. In 1928, societatea se imprumuta de la Fondul de Pensii al Biser