Ultimele saptamini au fost pentru mine o sarbatoare continua, o sarbatoare a cartii. Mai intii am fost la Iasi, la Zilele „Dan Merisca“, unde am lansat citeva carti si o revista, apoi aproape ca mi-am mutat resedinta la Complexul Romexpo pe timpul desfasurarii Tirgului de Carte Gaudeamus, iar in weekendul urmator am fost la Braila si Galati pentru alte lansari. Locuri diferite, ocazii diferite, public diferit.
La Iasi, desi lansarile au fost organizate la doua dintre librariile centrale, publicul a fost alcatuit aproape in totalitate din participantii la evenimentul SF al anului, cea de-a paisprezecea editie a Zilelor „Dan Merisca“. Poate si ora (destul de matinala, simbata) si vremea (inchisa) au conspirat intru tinerea iesenilor departe de librarii.
Despre publicul prezent nu prea am impresii. Fandomul SF actual este o umbra a celui din anii ’90. Multa blazare, pasivitate, tendinta de ghetoizare. Lucruri vizibile si la intilnirea de simbata de la Casa Pogor, unde reprezentantii celor doua edituri prezente (Millennium Press si Tritonic) s-au simtit oarecum contra curentului general. Situatia asta, in care cei care fac trebuie mereu sa se justifice in fata celor care nu fac, a celor care, la urma urmei, sint beneficiarii lor directi... e foarte romaneasca, arata un provincialism al spiritului mult mai periculos (si impotriva caruia e mult mai greu de luptat) decit ceea ce se intelege de obicei prin „provincie“. Amintirile placute se leaga de premiul „Mihai Marian“ (acordat de obicei pentru emisiuni radio sau tv, dar extins in acest an si asupra presei scrise), pe care l-am primit tocmai pentru aceste articole pe care le scriu in Observator cultural, si intilnirea cu Liviu Antonesei, pe care nu-l mai vazusem de mult, venit sa prezinte cartea pe care am lansat-o (la care a scris si prefata). Am plecat din Iasi cu sentimente amestecate...
@N_P