Ioana Parvulescu si-a lansat ultima ei carte, aparuta la Editura Humanitas, la Tirgul de Carte Gaudeamus. In intimitatea secolului 19 a fost cea mai rivnita carte de la Tirg, desi pretul nu era chiar pentru toate buzunarele. In medalion, pe coperta verde inchis, autoarea pozeaza in rochie de secol 19, alba, cu volane si dantele. La lansarea propriu-zisa de la Tirg, Ioana Parvulescu si-a facut aparitia in aceeasi muselina de epoca. Este, probabil, la mijloc o mica vraja, tesuta de carte si de autoarea ei, care functioneaza foarte bine asupra cititorului nostru.
Asa s-a intimplat si cu Intoarcere in Bucurestiul interbelic (Editura Humanitas, 2003), epoca de predilectie a scriitoarei: „ [...] cineva m-a intrebat daca prefer epoca din Intoarcere in Bucurestiul interbelic sau pe cea despre care tocmai scriam. Am raspuns fara sa ezit: interbelicul, macar pentru confortul lui practic. Acum, cind m-am apropiat mai mult de oamenii aceia, stiu ca pentru suflet sau pentru starea de spirit, cel mai confortabil e secolul 19. Am ajuns sa-i admir pe oamenii secolului 19 mai mult decit pe toti (s.a.) inaintasii sau urmasii lor, ceea ce ne include si pe noi, cei din secolul 21.
Imi sar mereu in ochi calitatile lor: energici, increzatori, constructivi, infruntind raul cu risul pe buze [...]. Femei generoase, inteligente, foarte feminine si totusi puternice, care fac lumea mai buna si mai frumoasa, barbati altruisti, prietenosi, cu o curiozitate inegalabila pentru tot ce exista, dornici sa invete, sa stie, sa inteleaga, patrioti genuini, inteligenti, deprinsi sa gindeasca intr-o combinatie unica de realism si idealism, gata sa se sacrifice, harnici, curajosi, cu o nestavilita pofta de viata“. Desi citatul e extras din ultimul capitol (al XIX-lea), stim de fapt care e secretul autoarei pentru a-si cuceri cititorii. Ca si Intoarcere in Bucurestiul interbelic,