Un studiu privind violenta urbana si toleranta, realizat la nivelul populatiei cu studii medii si superioare din Bucuresti, arata ca principalele probleme cu care se confrunta oamenii sunt ineficienta Un studiu privind violenta urbana si toleranta, realizat la nivelul populatiei cu studii medii si superioare din Bucuresti, arata ca principalele probleme cu care se confrunta oamenii sunt ineficienta autoritatilor, lipsa masurilor de protectie a cetateanului si de aplicare a legii.
Legea nu se aplica in Romania, cred 81 la suta din bucuresteni. Capitala este perceputa ca un oras violent, in care numarul infractiunilor declarate este mai mic decat al celor reale. In timp ce Politia spune ca scade numarul infractiunilor, cetatenii dceclara ca numarul furturilor este in crestere, dar nu se mai obosesc sa raporteze autoritatilor. O treime din barbatii Capitalei declara ca ii este frica sa iasa din casa din cauza unor agresiuni fizice si verbale. Populatia Capitalei este insa una toleranta, care face distinctia intre gastile de cartier si grupurile mafiote. Cercetarea a fost realizata de Catedra de Sociologie a SNSPA, sub coordonarea conf. dr. Marius Pieleanu, specialist in studiul deviantei.
Mai bine un sot negru, decat un arab sau maghiar
Cele mai importante probleme percepute la nivelul Bucurestiului sunt saracia, lipsa locuintelor si delincventa. Cazurile de agresiune fizica se distribuie aproape egal pe sexe, insa doar 9% din barbati si 15% din femeile agresate le-au raportat la politie. Cazurile de furt de bani sau acte raportate la politie sunt ingrijorator de reduse. Neincrederea in politie este foarte mare, de 72% in cazul femeilor. In cazul in care a fost sparta locuinta, o treime declara ca nu a raportat la politie. La fel, in cazul spargerii masinii. Peste doua treimi din barbati nu reclama spargerea, daca masina nu a fost avariata grav. S