Prefectul isi pierde statutul de demnitar si va deveni inalt functionar public. Incepand cu 1 ianuarie 2006, el nu mai are dreptul sa faca parte dintr-un partid politic, sa intre in greva ori sa infiinteze organizatii sindicale proprii. Decizia a fost aprobata ieri de catre Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Prefectii si subprefectii vor fi numiti in functie tot de Guvern, dintre membrii corpului inaltilor functionari publici. Cei aflati in prezent in functie vor fi mentinuti dupa aceasta data doar daca promoveaza examenul de atestare pe post. Prefectul va fi ajutat de doi subprefecti sau de trei, in cazul municipiului Bucuresti.
De asemenea, atat prefectii cat si subprefectii numiti in alt judet decat cel de domiciliu vor beneficia de o prima de instalare egala cu trei salarii, precum si de o locuinta de serviciu in baza unui contract de inchiriere. Cheltuielile aferente chiriei locuintei de serviciu vor fi decontate din bugetul institutiei prefectului. In schimb, ei vor fi obligati sa informeze conducerea Ministerului Administratiei si Internelor de fiecare data cand vor calatori in afara judetului.
Incepand cu anul viitor, functia publica de secretar general al Prefecturii se va transforma in functia de subprefect, urmand ca persoanele care ocupa aceste posturi sa fie numite in functia respectiva. In ordonanta de urgenta se arata, totodata, ca ministrii si conducatorii celorlalte organe ale administratiei publice centrale din subordinea Guvernului pot delega prefectului unele atributii de conducere si control cu privire la activitatea serviciilor publice deconcentrate din subordine, atributii care vor fi stabilite prin hotarare de guvern.
Prefectul isi pierde statutul de demnitar si va deveni inalt functionar public. Incepand cu 1 ianuarie 2006, el nu mai are dreptul sa faca parte dintr-un partid politic, sa intre in greva ori sa infiinteze