Cursul mediu al dolarului a continuat sa scada si ieri, acesta apropiindu-se de pragul de 3 lei, de care il mai despart 4 bani. De la inceputul lunii moneda americana a pierdut aproape 3%, scaderea datorandu-se evolutiei paritatii euro/dolar. Dupa ce in urma cu o luna se parea ca euro va scadea sub pragul de 1,1640 dolari, ieri ea a crescut la 1,2062 dolari, nivel care nu a mai fost inregistrat de la inceputul lui noiembrie. La aceasta evolutie au contribuit doi factori fundamentali.
In primul rand, tonul folosit de comunicatul comitetului monetar al Rezervei Federale americane a lasat de inteles ca luna viitoare procesul de crestere a dobanzii de referinta se va opri, cand va fi atins nivelul de 4,50%, fata de 1% in iunie trecut. Pe de alta parte, deficitul comercial american a atins un nou record istoric in octombrie, el urcand de la 66 miliarde, in septembrie, la 68,9 miliarde dolari, in timp ce analistii asteptau un nivel de 62,8 miliarde dolari.
Cursul mediu al monedei unice a crescut si ieri, sustinut de cererea importatorilor, care in primele doua zile ale saptamanii a depasit oferta cu peste 40 milioane euro. Astfel, de la 3,6457 euro a crescut la 3,6533 lei. Piata valutara nu a inregistrat fluctuatii majore.
De la 3,64 - 3,6450 lei, la deschidere, euro a urcat la 3,6530 - 3,6580 lei, pentru ca pe final sa scada la 3,6480 - 3,6530 lei.
Leul s-ar putea aprecia astazi, bancile asteptand licitatia de depozite cu scadenta la trei luni care va fi organizata de BNR. La ultima licitatie dobanzile acceptate au fost cuprinse intre 3,96 si 7,50%.
Cursul mediu al dolarului a continuat sa scada si ieri, acesta apropiindu-se de pragul de 3 lei, de care il mai despart 4 bani. De la inceputul lunii moneda americana a pierdut aproape 3%, scaderea datorandu-se evolutiei paritatii euro/dolar. Dupa ce in urma cu o luna se parea ca euro va scade