Nu mai putin de 1.300 de pagini au fost necesare pentru a acoperi aproape un secol de relatii dintre Romania si China. In prezenta presedintelui Traian Basescu si a ambasadorului Republicii Populare Chineze, excelenta sa Xu Jian, a fost lansat, marti seara, la Bucuresti, volumul "Relatii romano-chineze 1880-1974. Documente".
Evenimentul a urmat inaugurarii sediului Bibliotecii Academiei Romane. Volumul, aparut sub egida Ministerului Afacerilor Externe si a Arhivelor Nationale, la editura Monitorul Oficial, este rezultatul stradaniei unui grup de cercetatori romani si are 1.300 de pagini, cuprinzand, printre altele, documente si stenograme ale convorbirilor dintre sefi de stat si oficialitati ale celor doua tari.
Presedintele Traian Basescu a subliniat importanta bunelor relatii politice cu statul chinez. "Pentru Romania, relatiile cu China, Japonia si Coreea de Sud sunt determinante pentru politica externa. Relatia romano-chineza este una in care nu vizam doar cresterea relatiilor comerciale, imbunatatirea schimbului de marfuri, reechilibrarea balantei de plati, ci si o relatie politica pe masura traditiei cooperarii dintre cele doua tari", a spus seful statului.
El a amintit si vizita pe care intentioneaza sa o efectueze in prima parte a anului viitor la Beijing, care va avea ca obiect principal colaborarea celor doua state, "colaborare din care Romania nu a avut niciodata de pierdut". Presedintele Basescu a apreciat ca lansarea volumului este deosebit de utila nu doar celor care vor sa se documenteze cu privire la relatiile romano-chineze, opera prezentand valoarea adevarata a relatiilor traditionale dintre cele doua state. "Dupa schimbarea regimului in Romania, China a fost singura tara cu care Romania nu a avut relatii alterate in nici un fel", a spus presedintele, care a tinut sa sublinieze si prietenia cu care statul roman a fost intotdeauna