Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) a anuntat, ieri, ceea ce toata lumea astepta: noile tarife la gazele naturale, valabile de la 1 ianuarie 2006.
Potrivit unui comunicat al ANRGN, gazele livrate consumatorilor captivi (populatie, institutii si firme care nu au statut de consumator eligibil) vor fi mai scumpe cu 17%. In paralel, vor fi introduse masuri suplimentare de ajutor pentru persoanele cu venituri reduse.
Astfel, in luna februarie, consumatorii casnici din prima categorie de tarifare (n.r. - un consum de pana la 2.400 metri cubi pe an) vor plati 806,56 de lei pentru o mie de metri cubi daca sunt clienti ai Distrigaz Sud si 795,91 de lei pentru aceeasi cantitate daca furnizorul este Distrigaz Nord. Potrivit calculelor ANRGN, pentru un apartament sau o garsoniera in care gazele sunt folosite doar pentru gatit, factura va creste anul viitor cu 1,76 de lei (17.600 de lei), la un consum mediu lunar de 15 metri cubi. Surse din piata distributiei de gaze au precizat, insa, pentru Mediafax, ca majoritatea aparamentelor care utilizeaza gazele doar in acest scop inregistreaza un consum lunar de 25-30 de metri cubi.
Mai afectati vor fi cei ce au centrala termica: la un consum mediu lunar de 220 metri cubi, factura de pe luna ianuarie va fi mai mare cu 25,79 de lei (257.900 lei vechi), estimeaza ANRGN.
Consumul anual de peste 2.400 metri cubi an este facturat la un pret ceva mai mic, fiind incadrat in alta categorie de tarifare.
ANRGN justifica majorarea tarifelor prin scumpirea gazelor din import, care au o pondere de 40% in consum, de la 252 dolari pe o mie de metri cubi la 285 de dolari. Vestea buna este ca Guvernul a hotarat sa mentina pretul gazelor interne la nivelul actual, de 110 dolari mia de metri cubi, cel putin la 1 ianuarie. "Aceasta decizie a fost discutata si agreata de expertii UE", se ma