Disputele din interiorul coalitiei, privind statutul minoritatilor, au fost transferate unei comisii de experti, care are sarcina sa analizeze toate amendamentele si sa ajunga la un compromis. Si aici insa lucrurile avanseaza destul de greu. Intr-o prima intalnire avuta marti seara, acestia au discutat mai bine de patru ore pe chestiuni de procedura.
La finalul intalnirii, reprezentantii PD si UDMR au declarat ca "s-au facut cativa pasi catre apropierea pozitiilor". Discutia s-a rezumat insa la principii, plecand de la ideea ca legea este necesara, utila, dar ca trebuie sa respecte prevederile constitutionale, reglementarile internationale in materie si sa nu creeze discriminare pozitiva. Ieri, comisia s-a reunit din nou, in speranta ca pana la sfarsitul saptamanii sa poata fi formulat un punct de vedere comun.
Principala divergenta o constituie prevederea privind autonomia culturala. Potrivit liderului grupului PD, Cristian Radulescu, Consiliul National al Autonomiei Culturale nu este util ca structura distincta. Formula propusa de Alianta a fost aceea ca atributiile acestui Consiliu sa fie trecute la Consiliul pentru Combaterea Discriminarii. Reprezentantul UDMR, Marton Arpad, spune insa ca solutia nu este viabila, pentru ca "acest organism nu are nici o legatura cu combaterea discriminarii". In opinia sa, desi raportul Comisiei de la Venetia nu cere infiintarea unei structuri precum un consiliu al autonomiei culturale, o asemenea structura ar putea fi utila pentru rezolvarea unor probleme.
De altfel, presedintele Uniunii, Marko Bela, a afirmat in repetate randuri ca nu va renunta la autonomia culturala. "Vom discuta toate propunerile, dar nu cred ca putem priva minoritatile sa ia parte in procesul de luare a deciziilor, cand avem un proces general de descentralizare. Daca nu vor reusi sa ne corelam pozitiile, Uniunea va lua o decizie", avertiza