Cum era de asteptat, summit-ul Uniunii Europene si-a inceput lucrarile pe un fond mai mult decat tensionat. Ultimele propuneri britanice pentru un buget comunitar de austeritate au fost respinse, aproape imediat dupa anuntarea lor, de mai multe state importante, dar - cel mai categoric - de insusi presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Ministrul de Externe francez,Philippe Douste-Blazy, le-a calificat drept "inacceptabile" cata vreme Marea Britanie nu-si revizuieste pozitia in problema rabatului din contributia sa la bugetul comunitar. Premierul polonez, Kazimerz Marcinkiewicz, a cerut mai multe schimbari, aratandu-se, alaturi de ministrul de Externe francez, unul dintre cei mai nemultumiti de varianta de buget britanica. Elementul nou din propunerea britanica, un supliment de 2,5 miliarde de euro destinati noilor tari membre, in special Poloniei, nu este considerat suficient si premierul polonez cere insistent mai multe schimbari. "Altfel, ne vom utiliza dreptul de veto", a avertizat el, preocupat sa-si convinga aliatii de guvernare eurosceptici ca se lupta pentru interesele nationale.
Premierul lituanian Algirdas Brazauskas a calificat drept inacceptabila noua propunere. "Nu o putem accepta si sunt autorizat sa votez impotriva noii propuneri britanice", a avertizat el. Germania a cerut, si ea, Marii Britanii sa contribuie mai mult la buget. Pentru Belgia, noua propunere "este lipsita de ambitie si nu contine nimic nou in privinta rabatului britanic".
Un "cerc vicios"
Ceea ce trebuie remarcat este faptul, relevat si de BBC, ca statele membre ce critica varianta britanica de buget nu sunt, totusi, pe aceeasi lungime de unda. Ele se impart, practic, in trei categorii: noii membri, cei mai saraci, foarte suparati ca Marea Britanie ii lipseste de fondurile promise la aderare pentru infrastructura; un grup de tari care sustin