Deficitul comercial al SUA s-a adancit, atingand o valoare record de 68,9 mld. dolari in octombrie, a anuntat guvernul american.
Anuntul i-a determinat pe economisti sa avertizeze in legatura cu posibilitatea ca ritmul de crestere economica sa fie mai lent in trimestrul patru decat se estima anterior, relateaza USA Today.
Totusi, pietele au crescut pe fondul unui raport separat publicat de Departamentul Muncii, raport ce indica o scadere de 1,7% a preturilor la bunurile importate in luna noiembrie, cat si un declin al preturilor la petrol de la nivelurile ridicate atinse dupa producerea uraganelor. Preturile la titei au scazut pentru a doua zi consecutiva ieri, in urma unui raport ce indica o crestere neasteptata a rezervelor de petrol ale SUA saptamana trecuta, scrie agentia de presa Bloomberg. Cresterea mai lenta a inflatiei ar putea relaxa presiunile exercitate asupra bancii centrale americane (Fed) in sensul continuarii seriei de majorari ale ratelor dobanzii. In acelasi timp, un grup de directori executivi ai unor companii de top au anticipat o rata puternica de crestere pe viitor.
Departamentul pentru Comert a declarat ca exporturile Statelor Unite au avansat in octombrie, insa importurile au inregistrat o crestere superioara, crestere determinata in primul rand de petrol si produse chinezesti. Astfel, deficitul comercial a crescut cu 4,4% de la nivelul de 66 miliarde de dolari atins in luna septembrie, Statele Unite inregistrand deficite comerciale record in relatie cu China, Mexic, Uniunea Europeana si Canada.
Dezechilibrul balantei comerciale a aparut in parte pe fondul efectelor uraganului Katrina, ce a redus productia de energie si materiale plastice. Democratii au declarat ca aceasta dovedeste ineficienta politicilor Casei Albe.
In cadrul unei intruniri, oficialii administratiei Bush au sustinut