Inginerii revin puternic in top, specialistii in programare sunt ceruti in continuare, in timp ce absolventii de Medicina sau Drept gasesc din ce in ce mai greu locuri de munca. Universitatile, principalii responsabili cu pregatirea viitorilor angajati si cele care decid oferta, nu reusesc sa tina pasul in toate domeniile.
In ceea ce priveste cererea de pe piata fortei de munca, specialistii in IT raman in top, cei care termina electrotehnica sau telecomunicatiile gasesc si ei foarte usor loc de munca.
Conform datelor Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca, cele mai multe posturi vacante pentru absolventii de studii superioare au fost, in 2005, pentru ingineri mecanici (95), directori de societati comerciale (65), programatori (44), ingineri in constructii civile, industrie, economisti, analisti, consilieri economici sau functionari publici.
"Salarii cu mult peste cel mediu pot lua cei care lucreaza in domeniul asigurarilor, in sistemul bancar, software sau la firme de consultanta", spune Octavian Pacurariu, inspector sef la Inspectoratul Teritorial de Munca. Absolventii cei mai bine platiti sunt cei care se angajeaza in domeniul bancar, dar si analistii programatori, care pot lua de la 300 de euro in sus. La firmele de consultanta, salariile se pot invarti in jurul a 500 de euro.
Investitii in viteza melcului
Oportunitatile pe care le au studentii de a gasi un post dupa absolvire sunt in stransa legatura cu dezvoltarea economica a judetului si cu volumul investitiilor. Orase care au luat-o inaintea Clujului din punct de vedere economic au ajuns sa recruteze studenti de aici. "Multi studenti sunt luati din Cluj si dusi in alte parti, dar intr-un an, doi, lucrurile se vor schimba.
Comparativ cu alte locuri, Clujul nu s-a mis