Mostenita de generatii, convingerea ca "bataia este rupta din rai" este imbratisata de multi botosaneni care incearca sa-si educe copiii cu batul, cureaua sau pumnii. Parintii care isi bat copiii sunt din toate mediile sociale.
Unii cred ca aceasta este metoda cea mai sigura de a a-si disciplina copiii, altii ii bat pe cei mici doar pentru ca sunt obisnuiti cu agresivitatea de cand au fost mici. Cel mai adesea, copiii batuti de parinti au nesansa sa traiasca in familii dezorganizate, cu unul sau chiar ambii parinti alcoolici.
Desi legea prevede chiar si pedepsirea cu privarea de libertate a parintilor care isi revarsa agresivitatea asupra copiilor lor, aceeasi lege este greu de aplicat pentru ca este nevoie de marturii scrise ale celor care au asistat la astfel de scene, in care copiii sunt batuti de parinti.
Doar in cazurile in care loviturile primite de minor de la parinti il aduc pe acesta in spital, se poate demara mai usor cercetarea parintilor agresivi, fiind sesizata politia de catre medicii din spitale sau de catre reprezentantii institutiilor care se ocupa cu protectia copilului.
In judetul Botosani au existat, in ultimul an, cateva cazuri de copii batuti de parinti, internati in Spitalul de Pediatrie. Desi medicii i-au internat pentru altfel de afectiuni, copiii i-au declarat asistentului social al spitalului ca sunt batuti cu consecventa de parinti.
Cu cateva luni in urma, un baietel din comuna Durnesti, in varsta de opt ani, internat in Spitalul de Pediatrie din Botosani, refuza sa se intoarca in familie, acuzandu-si mama ca il loveste si adeseori face crize de nervi pe care copilul spunea ca nu le mai poate suporta.
Examinat de psihologul unitatii medicale, copilul a fost caracterizat de specialist ca prezentand elemente depresive, frustrare afectiva si dificultati in concentrare. Copilul