Parlamentul European a aprobat, ieri, raportul Moscovici privind stadiul pregatirii Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana. Din cele 386 de voturi exprimate, 365 au fost pentru, 8 impotriva si 13 abtineri. Fata de textul initial prezentat in urma cu o luna, documentul votat ieri de europarlamentari include cateva amendamente. Printre acestea se numara inlocuirea sintagmei "autoguvernare" (self-governance) cu cea de "autonomie culturala". Pierre Moscovici a explicat ca in raport a propus notiunea de "autoguvernare", dar ca in comisie s-a pus chestiunea combinarii sporirii gradului de autonomie cu neamestecul in dreptul Guvernului Romaniei de a rezolva aceasta problema cum crede de cuviinta si de a nu crea conflicte prin formulari stangace. De aceea, a spus raportorul, citat de BBC, unii au propus termeni precum "descentralizare sporita" sau "autonomie culturala". Concret, prezenta termenului de "self-governance" in text putea fi interpretata ca autodeterminare, dar si ca autonomie la nivel comunitar. In urma votului de ieri, raportul Moscovici cuprinde precizarea ca "trebuie luate masuri suplimentare pentru a asigura protectia minoritatilor ungare, in concordanta cu principiul subsidiaritatii si al autonomiei culturale".
In ultimul timp, mai multi europarlamentari au insistat ca Legea privind statutul minoritatilor sa fie adoptata cat mai curand posibil si chiar sa fie introdus un amendament in raport, prin care sa fie conditionata aderarea Romaniei de aprobarea acestei legi. Amendamentul, apartinand unui europarlamentar ungar, a trecut, in cele din urma, intr-o forma atenuata, care arata ca "se doreste adoptarea cat mai rapida a proiectului legislativ in concordanta cu criteriile politice de aderare".
Unul dintre sustinatorii acestei idei a fost comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, care declara ca "Bucurestiul va trebui sa mai faca si a