O eventuala amanare a votarii bugetului comunitar pe 2007-2013 ar putea sa puna in pericol viitorul Uninii Europene si asa destul de incercata in acest an dupa respingerea consitutiei de catre Franta si Olanda. Neacceptarea celei de-a treia propuneri britanice asupra bugetului ar putea accentua izolarea Marii Britanii si ar amana investitiile in proiectele de dezvoltare ale noilor state membre.
Primul-ministru al Marii Britanii, Tony Blair, a declarat ca toata lumea vrea sa cada de acord asupra bugetului in principiu. In practica fiecare are numai anumite chestiuni cu care este de acord. El a mai spus ca se asteapta ca astazi sa fie dezbateri dificile.
Presedintele Consiliului European, Jose Manuel Barosso, a adoptat un ton ambitios. El a pus ca "Trebuie operate anumite schimbari in privinta rabatului Marii Britanii si trebuie inteleasa nevoia clauzei de revizuire". Barosso crede ca este posibila o intelegere dar va fi nevoie de un mare efort, de un mare simt al responsabilitatii din partea tuturor partilor implicate.
Ce reprezinta in cifre acest controversat rabat, mar al discordiei la actualul Consiliu European de iarna? "Rabatul" sau "cecul britanic" a fost obtinut de fostul premier conservator Margaret Thatcher in 1984. Rabatul britanic reprezinta la ora actuala 66% din contributia Londrei, respectiv 5,3 miliarde pe 2004.
Potrivit propunerilor facute initial pentru Reuniunea de la Bruxelles, cecul britanic continua sa creasca, urmind sa atinga 7 miliarde de euro anual intre 2007 si 2013, chiar daca se tine seama de "sacrificiul" consimtit de Tony Blair, si anume ca Marea Britanie sa "renunte" la 8 miliarde de euro din totalul de 50 pina la 55 de miliarde estimate pentru intreaga perioada 2007-2013.
La ora actuala, 20 dintre cei 24 de parteneri europeni ai Londrei contribuie la finantarea rabatului britan