Romania dispune de rezerve de gaze naturale din productia interna care sa ii asigure circa 60 la suta din necesarul de consum. Cu toate acestea, macar o parte din cele doua milioane de abonati ai Distrigaz Sud si Distrigaz Nord ar putea sa doreasca sa se intoarca la incalzirea cu lemne. Aceasta deoarece, de la 1 ianuarie, gazele se vor scumpi cu 17 la suta.
Guvernul a mai anuntat majorarea ajutoarelor pentru cei care au venit minim, insa prea putini dintrea acestia stiu ca, potrivit angajamentelor cu Uniunea Europeana, Romania trebuie sa elimine complet orice fel de subventii pana in 2007, astfel incat populatia va trebui sa suporte costurile singura. Bugetul alocat sprijinirii populatiei in 2006 depaseste suma de 3.000 de miliarde de lei vechi.
Pentru a nu crea si alte presiuni asupra pretului, Guvernul a mai hotarat ca, in primul trimestru al anului 2006 (ianuarie - martie), pretul gazelor din productia interna sa ramana nemodificat fata de trimestrul IV al anului 2005 (adica 110 $/1.000 mc).
Ele vor trebui totusi sa creasca anul viitor cu cel putin 25 de dolari, in scopul alinierii la gazele din import. Conform unor zvonuri din piata, gazele se vor scumpi la consumator in 2006 cu circa 35 la suta, urmatoarele majorari fiind de 8-9 procente, la 1 aprilie, si 4-5 procente, la 1 iulie.
Intretinere cu 38% mai scumpa
Majorarea pretului gazelor afecteaza costul gigacaloriei si, indirect, alte activitati in economie. Adica, va antrena un val intreg de scumpiri.
Presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuta, ne-a declarat ca pentru cei care consuma gaze doar la aragaz, impactul la intretinere nu va fi foarte mare, insa "creste gigacaloria si automat vor creste cotele de intretinere. Scumpirea gazelor va avea un impact in pretul final al gigacaloriei de circa 10%".
"Intr-un an de zile, din