Sistemul stramb ii obliga pe medici la acrobatii caraghioase si, uneori, ilegale. Asa s-au nascut comertul si furtul de pacienti!
Sistemul stramb ii obliga pe medici la acrobatii caraghioase si, uneori, ilegale. Asa s-au nascut comertul si furtul de pacienti!
Bolnavii romani au ajuns, pentru multi medici de familie, simple nume pe care si le adjudeca fiecare pe lista lui, dupa cum are chef. Medicii nou intrati in sistem sunt cei mai interesati: daca nu aduna cel putin 1.000 de pacienti, casele de asigurari de sanatate nu incheie contract cu ei si ii lasa, astfel, in afara sistemului.
?Evenimentul zilei? va prezinta cazul unui medic bucurestean caruia i-au disparut de pe lista 187 de pacienti.
Cand nu reusesc sa ?fure? bolnavii altora, medicii de familie folosesc alte metode: ofera unor colegi, de regula aflati in prag de pensionare sau care au foarte multi pacienti,? sume cuprinse intre 4 si 9 euro pentru fiecare bolnav. Investitia se amortizeaza in aproximativ un an.
Servicii medicale platite mai bine
Aberatii precum ?furtul? sau vanzarea de pacienti au ajuns posibile fiindca sistemul sanitar e prost croit. Medicii de familie primesc 17.000 de lei pentru fiecare pacient de pe lista, dar numai 15.000 de lei pentru un consult anual. Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) spun ca, din 2006, vor incerca sa plateasca pentru serviciile prestate mai mult decat pentru lista de pacienti.
Tranzactii cu pacienti intre medici
ABERATIILE SISTEMULUI. Cand nu pot cumpara de la alti medici pacienti cu 4-9 euro fiecare, medicii ii ?fura? de pe listele altora
Transferarea unor pacienti de la un medic de familie la altul, fie prin furt, fie contra cost, a devenit un obicei. Medicii nou intrati in sistem sunt cei mai interesati: daca nu strang 1.000 de pacienti, casele de asigurari nu incheie contr