Tot mai multi straini vin in Romania sa-si petreaca vacantele. In 2005, numarul acestora a crescut cu aproape 15 la suta. Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), strainii au fost foarte interesati de vacantele la tara, dar si de circuitele propuse de agentii. Nici statiunile balneare, zona montana, Delta Dunarii si litoralul nu au fost ocolite insa de turistii straini.
Un alt segment foarte dinamic este cel al croazierelor, atat cele dunarene, cat si cele organizate de companiile oceanice si care au ca punct final Constanta.
"Estimam o crestere de 25 la suta la numarul de vizitatori veniti in croazierele pe Dunare, majoritatea provenind din Germania, Austria, Elvetia, SUA, Marea Britanie, Franta si tarile scandinave", este de parere presedintele ANAT, Lucia Morariu.
In ceea ce priveste numarul romanilor care au cumparat pachete turistice in destinatii locale, acesta a scazut pe litoral, cu 20 la suta, dar a crescut in statiunile de munte, cu 15 la suta. "Gradul de ocupare mediu pe litoral a fost in sezonul de vara de circa 50 la suta. Daca ne referim la Revelion, cred ca vom avea o crestere de 10-15 la suta la pachetele pentru zona de munte si de 40 la suta la cele pentru extern. Statiunile balneare vor inregistra scaderi, in timp ce pensiunile vor avea mai multi turisti", a precizat Lucia Morariu.
In ceea ce priveste estimarile pentru anul viitor, reprezentantii agentiilor se declara insa optimisti cu privire la vanzarile pentru pensiuni si vile, unde mizeaza pe un avans de 20 la suta si la cele pentru statiunile de munte, unde se asteapta la aceeasi crestere.
Tot mai multi straini vin in Romania sa-si petreaca vacantele. In 2005, numarul acestora a crescut cu aproape 15 la suta. Potrivit datelor Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), strainii au fost foarte interesati de vacantele la tara, dar