Relatiile de stransa prietenie dintre Gerhard Schroder si presedintele rus Vladimir Putin s-au dovedit avantajoase pentru fostul cancelar german. La numai trei saptamani dupa ce-a fost inlocuit de Angela Merkel, Schroder a devenit directorul Consiliului de Administratie la "North European Gaz Pipeline".
Noul consortiu germano-rus, cu 51% cota-parte la concernul de stat Gazprom, are sediul la Zub, paradis fiscal elvetian.
Dupa cum "R.l." a mai scris, in Germania, reprezentantii tuturor partidelor au reactionat foarte critic afland ca fostul cancelar a primit un "job" de un milion de euro/an la NEGP. Pentru aceeasi suma, se zice, va fi din ianuarie 2006 "consultantul" concernului de presa Ringier, din Zurich.
Intr-un interviu publicat pe 27 mai, de "R.l.", jurnalistul de investigatie Jurgen Roth a relatat afacerile dubioase ale Gazprom, cat si cateva dintre ramificatiile concernului in lumea mafiota din Europa de Est.
Despre ghesefturile dintre concernele germane si Gazprom, J. Roth, autorul unor eseuri privind mafia din Balcani, afirma: "In cazul firmei de stat Gazprom este cunoscut faptul ca din fondurile concernului se scurg miliarde de euro in canale tulburi, de exemplu pentru bani de mituire".
Germania importa la ora actuala circa o treime din necesitatile sale de gaz din Rusia, prin firme "la care E.on si Ruhrgas sunt asociate. (...) Fapt care arata ca o serie de concerne germane "onorabile" nu se sfiesc sa coopereze cu firme suspecte din Rusia".
Jurgen Roth i-a aratat dosarul lui Mathias Warnig, transmis de Administratia Gauck pentru deconspirarea agentilor STASI, din fosta RDG. Membru in Departamentul A (spionaj), Warnig a fost pana in 1989 responsabil pentru "proiecte financiare in Vest" in serviciul de securitate est-german. Dupa 1989, Dresdner Bank il angajeaza ca director pentru Europa d