Inlocuirea in raportul Moscovici a sintagmei "autoguvernare" (self-governance) cu "autonomie culturala", cu referire la drepturile minoritatilor, ar putea fi interpretata ca o bila neagra pentru UDMR, insa liderii acestei formatiuni au transformat amendamentul in avantaj.
Deputatul Marton Arpad a declarat ieri ca, dupa adoptarea raportului PE privind aderarea Romaniei la UE, nu se mai poate renunta la autonomia culturala. "Nici un politician responsabil nu poate spune ca din proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale trebuie sters articolul referitor la autonomia culturala", a spus Marton, citat de Mediafax. Este adevarat ca in acest document se precizeaza ca este nevoie de adoptarea unor masuri suplimentare pentru protectia minoritatilor nationale, pe baza principiului subsidiaritatii si autonomiei culturale, insa ceea ce a omis sa spuna liderul maghiar este faptul ca raportul cuprinde recomandari si nu obliga Romania sa acorde autonomie culturala.
Declaratia lui Marton Arpad vine insa dupa ce, joi seara, nu numai ca reprezentantii coalitiei nu au ajuns la un acord privind Legea minoritatilor, dar PD si-a radicalizat pozitia. Democratii nu mai vor infiintarea Consiliului National al Autonomiei Culturale, structura pe care o considera inutila.
"Avem in continuare o problema pe care nu o putem depasi, legata de Consiliul National al Autonomiei Culturale, a carui utilitate PD nu o vede si pe care nu il dorim legiferat", a declarat liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu. El a precizat ca aceasta este pozitia PD, care a fost insusita de Alianta D.A.
"Noi nu suntem de acord cu existenta Consiliului. Daca este vorba de posibilitatea minoritatii respective sa dea un anumit aviz pentru infiintarea sau desfiintarea de institutii si pentru numirile si schimbarile in posturi, in institutiile culturale si cele educa