Procedurile de "adoptie" ale celor 439 de refugiati uzbeci, care se afla la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil (CCPSA) din Timisoara, din luna iulie, de catre tarile vestice se desfasoara mai greu decat se asteptau autoritatile din cadrul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati - UNHCR.
Pana acum, doar un numar de 53 dintre acestia au parasit Romania, primind vize de sedere definitiva in mai multe state occidentale, locatii care au ramas cunoscute doar pentru oficialii romani.
La multi dintre cei care au ramas in orasul de pe Bega incepe, insa, sa se simta dorul de casa, ei declarand ca ar dori sa revina in tara natala, chiar cu riscul de a fi judecati ca teroristi. Dupa cum a afirmat Cristina Bunea, ofiter de relatii cu presa la UNHCR, refugiatii au fost foarte disciplinati si au avut solicitari rezonabile, de cele mai multe ori acestea fiind de natura medicala.
De altfel, in primele patru luni de sedere ei nu au putut parasi centrul in care au fost cazati decat pentru urgente medicale. Dupa aceea, migrantii s-au socializat, in grupuri si atent supravegheati, prin mici "excursii" prin oras si in judet, ei vizitand centrul orasului, complexul arhitectonic din Piata Unirii, au fost la spectacole si in statiunea Baile Calacea.
Cheltuielile cu cele necesare migrantilor uzbeci in Romania sunt suportate de organismele internationale, care au alocat o ratie echivalenta cu 3,25 de do-lari americani pe zi pentru fiecare dintre ei. Procedurile de "adoptie" ale celor 439 de refugiati uzbeci, care se afla la Centrul de Cazare si Proceduri pentru Solicitantii de Azil (CCPSA) din Timisoara, din luna iulie, de catre tarile vestice se desfasoara mai greu decat se asteptau autoritatile din cadrul Inaltului Comisariat ONU pentru Refugiati - UNHCR.
@N