Cele peste 30.000 de cazuri de TB care se inregistreaza anual in Romania impun necesitatea unui sistem eficient de evidenta si raportare a acestora.
Pentru a satisface aceste nevoi, Unitatea de Implementare a Proiectelor pentru Controlul Tuberculozei (UIP - TB) din cadrul Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" a derulat un proiect finantat de Fondul Global pentru Combaterea HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, in cadrul caruia a fost creat un soft special pentru inregistrarea si raportarea cazurilor, au fost achizitionate computere pentru toate dispensarele TB din tara si a fost elaborat "Indrumarul de supraveghere epidemiologica".
Sistemul ofera posibilitatea obtinerii de date epidemiologice in timp real. Practic, transmiterea informatiilor se face prin Internet, astfel incat se poate cunoaste in orice moment situatia fiecarui bolnav de TB in parte. Romania este printre primele tari din lume care a creat un astfel de sistem.
Informatia medicala de ultima ora, structurata si accesibila, este vitala pentru un control eficient al tuberculozei, ghidand personalul medical in diagnosticarea si tratarea persoanelor bolnave, precum si in supravegherea epidemiologica a infectiei.
Cele 5 ghiduri de practica medicala in domeniul controlului tuberculozei in Romania, ce constituie materiale necesare derularii la standarde mondiale a activitatilor in cadrul Programului National de Control al Tuberculozei sunt Indrumarul de supraveghere epidemiologica si de monitorizare a aplicarii Programului National de Control al Tuberculozei, Ghidul de management al cazurilor de multidrog rezistenta (MDR TB), Ghidul de management al medicamentelor, Ghidul de diagnostic si tratament la copil, Indrumarul de tehnici de laborator de bacteriologie bK.
Realizarea acestor ghiduri reprezinta o premiera pentru Romania fiind, de asemenea, initiative importante in regiu