Legea minoritatilor tine de criteriul politic
Secretarul de stat in Ministerul Integrarii Europene, Leonard Orban, ne-a declarat ca lucrul cel mai util ar fi adoptarea legii minoritatilor inainte de raportul Comisiei Europene (CE) din 17 mai 2006, care va recomanda data aderarii tarii noastre. ?Desi are doar drept de co-decizie in privinta amanarii aderarii Romaniei, PE are un cuvant important de spus si este bine sa tinem cont de el?, a precizat Orban.
Orban a atras atentia ca drepturile minoritatilor tin de criteriul politic, care va cantari mult in raportul CE. ?Nu cred insa ca putem spune ca de adoptarea acestei legi depinde aderarea tarii noastre. Va fi o analiza care va cantari toate aceste elemente, inclusiv cele legate de coruptie, si care va trage in final o concluzie?, a declarat Leonard Orban. El a adaugat ca recomandarile Comisiei de la Venetia pot fi un model de urmat pentru viitoarea lege. Comisia pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei, cu sediul la Venetia, este un organ consultativ care coopereaza juridic cu statele membre ale Consiliului Europei.
PD si PRM: doar o recomandare
PD s-a declarat impotriva infiintarii Consiliilor autonomiei culturale, conducerea democratilor, majoritar transilvaneana, dorind sa evite organizarea de alegeri pentru ceea ce Emil Boc a numit ?institutii paralele?. Seful euro-observatorilor PD, Marian Jean Marinescu, a declarat, dupa adoptarea amendamentului, ca raportul Moscovici nu cere adoptarea unei anumite forme a legii minoritatilor. O pozitie asemanatoare a avut si liderul PRM, C.V. Tudor, care a sustinut ieri ca raportul este doar ?o recomandare?.
?PNL este gata sa sustina orice formula care va permite adoptarea legii?, ne-a declarat ieri vicepresedintele Teodor Melescanu. El a adaugat ca liberalii nu au obiectii fata de introducerea termenului de autonomie cultur