Ministru sau vechil
Tot mai multe voci acuza in demersul ministrului sanatatii, rafuieli politice, chiar personale, cum e aceea cu dr. Oprescu, care l-a “tamponat” pe tema pachetului de legi pe care vrea sa-l impuna ocolind Parlamentul. Cruciada dlui Nicolaescu are in ea virusul riscului de a esua. Nu fara numeroase victime colaterale, atat din lumea medicala, cat mai ales a pacientilor, platitori de contributii de asigurare intr-un sistem aflat intr-o severa subfinantare din partea statului si tot mai prost gestionat la varf. Razboiul pornit de ministru contra directorilor de spitale e minat de lipsa de credibilitate.
Au fost dati afara 15 directori si li se arata pisica altor 146. Fara multe vorbe, fara argumentare publica. Sub “diagnosticul” general de “management defectuos”. O sintagma oriunde si oricui aplicabila, de altfel singura pe care ministrul a invatat-o si o repeta la nesfarsit. Asta la doar cateva luni dupa ce predecesorul sau, Mircea Cinteza, tot liberal, nu descoperise catastrofele punctuale invocate acum, dar le dezvaluise pe acelea de fond ale sistemului si ca atare ale guvernului. Din ce in ce mai mult Eugen Nicolaescu cade in propriile capcane. Fara expertiza in domeniu a provocat un tsunami.
Acesta poate provoca un sistem care sub chiar “competenta” sa carmuire a fost pus la pamant de o epidemie de rujeola si se anunta aceea de gripa “clasica”, nu aviara, cu farmaciile goale. Dl Nicolaescu transfera deprinderi de politician intr-un domeniu unde e vorba de viata oamenilor. Iar un ministru, slujbas al statului, al populatiei, nu poate avea comportament discretionar, de vechil pe mosie. Si trebuie sa convinga prin analiza pertinenta, profesionista, argumentata.