Mircea Radulian (foto: EVZ)
Mircea Radulian, directorul stiintific al Institutului de Fizica a Pamantului, ne atentioneaza sa fim permanent pregatiti pentru un cutremur precum cel din '77
Rep: Unde se situeaza Romania in topul tarilor cu risc seismic in Europa?
Mircea Radulian: Ne aflam pe locul al treilea, dupa Turcia si Grecia. Iar zona din Vrancea ne deosebeste cu totul de alte tari din Europa prin caracterul concentrat, frecvent si haotic al seismelor de acolo.
Rep: Care sunt regiunile cu gradul seismic cel mai ridicat din Romania?
Mircea Radulian: Vrancea este cea mai periculoasa, bineinteles. Acolo se produc seisme „de adancime", adica pot ajunge si la 160 km, iar miscarea se poate simti pana in Grecia sau chiar Scandinavia. Apoi, putem vorbi despre seismele „de crusta", adica cele care se produc mai la suprafata, la cel mult 50 de km adancime. Ele se produc in zone precum Fagaras-Campulung, Banat sau Maramures.
Rep: Cat de expus este Bucurestiul in cazul unui cutremur?
Mircea Radulian: Din pacate, Capitala nu este protejata de cutremure. Pe langa constructiile care se pare ca nu au fost ridicate dupa norme riguroase, care sa aiba in vedere cutremurele de peste 5 grade pe scara Richter, aici, intensitatea unui seism este mai mare decat acolo unde se produce, in Vrancea.
La un cutremur de 7 grade, intensitatea in Bucuresti este de 8, ceea ce este dezastruos.
Rep: Cateva previziuni pentru anul 2006?
Mircea Radulian: Unul dintre studii arata ca, odata cu 2006, incepe o perioada periculoasa din punct de vedere seismic. Ne putem astepta, intr-adevar, la un cutremur mare.
Trebuie sa fim permanent pregatiti, pentru ca zona Vrancea este extrem de surprinzatoare, iar procesele de-acolo sunt stranii.
Interviu integral in EVZ Mircea Radulian (foto: EVZ)
Mircea Radulian, director