In fiecare zi, cate un primar isi paraseste partidul pentru care a candidat. Tinta este, in marea majoritate a cazurilor, o formatiune aflata la putere. PNL si PD nu fac exceptie de la aceasta situatie. In ciuda intentiilor declarate de stopare a migratiei politice, chiar prin lege, cele doua partide ale Aliantei au, la un an de la alegeri, mai multi primari. Comparativ cu anul 2001, cand nivelul migratiei atinsese aproape 22 la suta, in 2005 acesta s-a situat in jurul a 10 la suta.
Daca in primul an de la preluarea puterii PSD aproape ca isi dublase numarul de edili, dupa pierderea alegerilor, in 2004, social-democratii au simtit pe pielea lor dezavantajele opozitiei. Intr-un singur an, partidul condus de Mircea Geoana a fost parasit de peste o suta de primari in favoarea PNL si PD, dar a reusit sa compenseze, pe jumatate insa, pierderile.
Potrivit unui studiu al Institutului pentru Politici Publice, desi PSD a pierdut 110 primari in ultimul an in favoarea PNL sau PD, acest partid a recuperat din numarul de primari pierduti, reusind sa atraga alti aproape 60 de primari de la alte formatiuni politice. Potrivit documentului, social-democratii au cu 63 de primari mai putin fata de momentul alegerilor locale din 2004, respectiv 1.652, fata de 1.715.
PNL si PD, aflate acum la putere, au fost beneficiarele migratiei politice din ultimul an. Numarul primarilor care acum ii reprezinta a crescut cu 177. Daca democratii si liberalii obtinusera la locale un numar de 853 de mandate de edil, in 2005 numarul acestora a ajuns la 1.030.
Reprezentantii IPP sustin ca, in comparatie cu 2001, migratia primarilor a scazut ca procent, insa fenomenul ramane "la fel de ingrijorator". "Nu trebuie uitat ca in urma alegerilor din 2000, doua formatiuni politice, respectiv ApR si CDR, intrasera pe o spirala de dezintegrare, primarii acestor formatiuni reprezentand un pr