Trei leacuri de limpezit sarbatorile. Retetele de sanatate pe care le vom prezenta in continuare nu sunt mentionate in nici un tratat clasic de medicina, in schimb sunt folosite de sute de ani in popor, cu un succes extraordinar.
Trasatura lor comuna? Sunt acre! Cu cat mai acre, cu atat mai pregatite sa curete bine si repede balastul enorm cu care ne incarcam organismul de sarbatori (cenusile arse ale bunatatilor pe care le inghitim). Modeste si foarte eficiente (se afla la indemana si nu costa aproape nimic), borsul, otetul si zeama de varza sunt trei alimente banale in aparenta, dar uluitoare prin calitatile lor.
Borsul
Se obtine in principal din taratele de grau, adica din coaja boabelor de grau, care este extrem de bogata in vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12), in calciu si magneziu, precum si in oligoelemente, cum ar fi zincul sau seleniul. Adaugati la aceasta colectie de vitamine si minerale faptul ca borsul dobandeste in urma procesului de fermentatie si o serie de acizi organici si de enzime, si veti obtine un tablou complet al acestui remediu, care este un adevarat elixir pentru intregul organism. In mod traditional, in medicina populara romaneasca, borsul - foarte putine alte natiuni europene il cunosc - era folosit ca remediu de "prim ajutor" pentru o sumedenie de "neplaceri" care apareau la vreme de sarbatoare. Neplaceri la fel de actuale si in vremurile de azi, pe care le puteti combate dupa urmatorul program:
Betia - borsul are proprietatea - greu de explicat de medicina moderna - de a trezi din betie. O doza-soc de doi litri de bors, bauta pe parcursul a una-doua ore, reda acuitatea simturilor, ajuta la redobandirea echilibrului, duce la recapatarea in buna masura a capacitatii de a judeca.
Mahmureala - este eliminata consumand dimineata un litru de bors si apoi, pe parcursul zilei, band bo