- Suntem la capat de an si ne-am bucura daca ati trage o concluzie pozitiva, in legatura cu evenimentele care s-au petrecut. De Craciun, oamenii au nevoie de sperante. Ce-a fost bine in 2005? Ce sa asteptam de la 2006?
- Ce fel de an incheiem? La intrebarea aceasta nu se poate raspunde corect decat din perspectiva strict personala. Daca examinam evenimentele care au marcat scena publica in 2005, va fi mai greu sa decidem ce a fost bun si ce a fost rau. Rele au fost fara indoiala inundatiile, care au lasat mii de oameni fara adapost, saraciti de munca lor de o viata. Pe de alta parte, amploarea fenomenului a obligat guvernul sa ia act de situatia inacceptabila a satelor romanesti si sa pregateasca planuri de prevenire a efectelor devastatoare provocate de catastrofele naturale. Actiunea guvernamentala s-a dovedit din pacate ineficienta, autoritatile centrale, in speta Anl, fiind depasite de tertipurile si abuzurile autoritatilor locale, care au inteles sa profite de pe urma nenorocirii semenilor lor. Ceea ce s-a intamplat cu casele sinistratilor din Banat ilustreaza pe deplin aceasta situatie. Si, daca inundatiile nu au fost suficiente la capitolul catastrofe, toamna a adus si inevitabila gripa aviara. Autoritatile au fost ferme si eficiente, dar problema ramane extrem de grava.
In plan politic, a fost un an bogat si intens - primul an al noii puteri rezultate din alegerile organizate la sfarsitul lui 2004. Nu ne bucuram de tensiunile aparute intre presedinte si premier, dar trebuie sa observam ca putina competitie este binevenita. Mai ales ca ea s-a manifestat la scena deschisa, nu in culise, cum se intampla pana in 2004. Alianta a ramas unita, in ciuda Cassandrelor care-i prevedeau sfarsitul. Ea a inregistrat insa un esec notabil in demersul - prost gandit si prost executat - menit sa-i inlocuiasca pe presedintii celor doua Camere.
Presedintele