- Diverse - nr. 248 / 19 Decembrie, 2005 In anul 1992, Departamentul Agriculturii din SUA a dat publicitatii Piramida Ghidului Alimentar cu intentia de a ajuta publicul american in alegerea dietei, astfel incat aceasta sa conduca la mentinerea sanatatii si reducerea bolilor cronice. Ulterior, s-a constat ca acest ghid de nutritie avea carente serioase, care constau in "promovarea" consumului tuturor carbohidratilor - si a celor rapizi si a celor lenti, precum si in reducerea tuturor grasimilor, inclusiv a celor benefice sanatatii. A fost, deci, nevoie de o noua piramida a alimentatiei, realizata de profesorii americani Walter C. Willet si Meir I. Stampfer, experti in nutritie, de la Universitatea Harvard (figura alaturata). Obiectivul de baza al acestei noi piramide a alimentatiei a fost incurajarea optiunilor pentru o dieta sanatoasa, pe baza celor mai noi cunostinte in domeniul nutritiei. Aceasta piramida recomanda ca alimentatia sa contina in cea mai mare parte grasimi sanatoase (uleiuri vegetale, cum ar fi cel de masline, soia, floarea soarelui, in, porumb si arahide) si carbohidrati lenti (sanatosi), cum ar fi cereale, painea integrala, orezul brun etc. De asemenea, legumele si fructele trebuie consumate in cantitati mari, ele nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic. Noua piramida a alimentatiei ne mai recomanda consumuri moderate de proteine sanatoase (alune, peste, pasari, oua); lactatele - la doua portii pe zi, iar consumul de carne rosie, unt, paine alba, zahar rafinat etc., trebuie facut cu destula retinere. Dupa cum se observa, alimente precum margarina, cartofii prajiti, alimentele de tip fast-food lipsesc din piramida. In concluzie, noua piramida pune accent pe evitarea consumului excesiv de calorii, pe practicarea exercitiilor fizice si controlul greutatii corporale, respectiv pe o vitaminizare multipla a majoritatii oamenilor. Desigu