(Foto: )
Acestea au ajuns sa se roage sa ii ajute vremea, adica sa vina mai repede inghetul, astfel ca pamantul care are tendinta de a o lua la vale sa se stabilizeze, macar pana al primavara. La Ocnele Mari s-a deplasat atat ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, cat si ministrul mediului, Sulfina Barbu.
Autoritatile s-au declarat optimiste si au renuntat deocamdata la evacuarea celor 80 de persoane din zona calamitata. Cu toate acestea Sulfina Barbu a apreciat ca nu ar fi rau sa vina cat mai repede inghetul, pentru a le lua o piatra de pe suflet.
«Seismele din caverna au scazut in intensitate in ultimele zile, dar ele exista inca. Nu ar fi rau sa scada temperaturile si sa vina inghetul, pentru a se stabiliza terenul » - a spus ministrul.
In acelasi timp profesorul Forian Zamfirescu este in continuare optimist in ceea ce priveste prabusirea controlata si spune ca de acum inainte nu vor mai avea loc astfel de alunecari. Pana acum nu s-a renuntat la « Codul Galben ».
Aceasta masura s-a luat incepand cu data de 14 decembrie, de la ora 8,36 dimineata, cand la Ocnele Mari s-a inregistrat o crestere brusca a nivelului saramurii din digul de retentie. De cateva luni a inceput prabusirea controlata a cavernei de saramura existenta in Campul II de Sonde Teica.
Calculele specialistilor – contrazise de natura
Incepand din luna septembrie, cand a demarat efectiv prabusirea controlata de la Ocnele Mari angajatii Agentiei Judetene pentru Protectia Mediului Valcea a monitorizat zilnic calitatea apelor de suprafata din aval de Ocnele Mari, respectiv din paraul sarat si raul Olt.
Monitorizarea va fi intensificata in aceste zile, pentru a se lua masurile corespunzatoare in cazul cresterii sal