Metoda eficienta de prevenire si combatere a coruptiei nu este una judiciara, ci administrativa - iata una din concluziile seminarului Anticoruptia la zi. Statul si societatea civila, organizat sambata, 17 decembrie, de Societatea Academica din Romania, Freedom House si Ministerul Justitiei. Dezbaterea si-a propus sa identifice mijloacele prin care organele statului, societatea civila si administratia locala pot coopera mai strans in vederea luptei impotriva coruptiei. Prima parte a discutiilor s-a axat pe prevenirea coruptiei prin control administrativ si a urmarit prezentarea performantei la zi a institutiilor abilitate in acest sens.
Adrian Cucu, seful Garzii Financiare, a recunoscut existenta comisarilor corupti si a dezvaluit metodele prin care se incearca prevenirea acestui fenomen: schimbarea permanenta a componentei echipelor de control si a zonelor in care acestea actioneaza, monitorizarea activitatii, inclusiv a banilor personali ai angajatilor. In acelasi timp, s-a tras un semnal de alarma asupra mijloacelor modeste de care dispune Garda, incepand cu baza precara de recrutare a comisarilor - la unele examene se prezinta oameni “pe care tipa spaga”, doar fiindca au un cazier curat, a mai precizat comisarul general. Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, s-a plans de greutatile pe care institutia le intampina la controalele asupra functionarilor publici, ale caror fraude trebuie descoperite in maximum 60 de zile de la producere, pentru ca altfel se prescriu.
De asemenea, s-a accentuat faptul ca menirea ANAF nu este de a face controale la cererea Politiei sau a Parchetului, ci de a recupera bani pentru buget: “Scopul Fiscului este de a creste gradul de colectare. Nu umblam dupa cai morti”, a declarat Sebastian Bodu. A doua parte a dezbaterii s-a axat pe institutiile, instrumentele si legislatia implicate in com