MIORITA Miorita s-a nascut plecand de la un fapt real, spun cele mai multe studii in materie. Timpul insa a sters toate amanuntele intamplarii. Astazi, balada nu mai ofera nici un punct de sprijin pentru cronologizarea ei.
Mit dupa unii, realitate in opinia altora, sau imbinarea celor doua, Miorita va ramane o caracteristica fundamentala a poporului roman. Controversele cu privire la autenticitatea, originea si autorul "celei mai frumoase epopei romanesti" nu vor lua sfarsit niciodata. Transmis din generatie in generatie, cantecul mioarei, care descrie frumusetea gliei noastre, "Pe-un picior de plaiu, Pe-o gura de raiu", ramane un punct de referinta in istoria romanilor.
BALADA. Miorita reveleaza un mit al mortii. Ciobanul, desi prevenit de mioara lui favorita de complotul celorlalti tovarasi, "Dragutule bace!/ Da-ti oileâncoace (...)Ca lâapus de soare/
Vreau sa mi te-omoare/ Baciul Ungurean/ Si cu cel Vrancean!", accepta moartea ca o jertfa voluntara de sine, dandu-i totodata sensul unei nunti cosmice.
Ciobanul moldovean este intruchiparea virtutilor poporului nostru. Singurul sentiment pe care el il cunoaste este iubirea: iubeste natura, cu care este solidar si frate, iubeste viata, de care se desparte totusi cu mare greutate, "Si de-a fi sa mor/ In camp de mohor,/ Sa spui lui Vrancean/ Si lui Ungurean/ Ca sa ma ingroape/ Aice pe-aproape/ In strunga de oi". El nu ii uraste nici pe cei doi presupusi ucigasi, pe care nu se poate razbuna, caci nu poti pedepsi pe cineva pentru o simpla banuiala, asa ca nici nu ii blesteama. Refuzul sau de a lua masuri impotriva celor doi ciobani este urmarea acceptarii unui fapt concret: chiar daca si-ar fi luat turma si ar fi mers, impreuna cu un caine "barbatesc" si "fratesc", in "negru zavoi", tot nu ar fi avut sorti de izbanda, din cauza inferioritatii numerice in care se afla. Seninatatea cu care el isi