Cu un an inaintea mult doritei integrari in Uniunea Europeana, coruptia ramane inca cea mai mare problema a Romaniei. Acesta a fost subiectul discutiei pe care au purtat-o sambata mai marii statului cu reprezentanti ai societatii civile. Prezent la intrunire, presedintele tarii, Traian Basescu, a sustinut ca exista evolutii in lupta anticoruptie, dar acestea nu au ajuns sa fie percepute si de populatie din cauza incapacitatii insitutiilor de a prezenta cazuri relevante. Basescu a apreciat ca ultimele estimari indeparteaza eticheta aplicata Romaniei ca fiind printre cele mai corupte tari din Europa. "Va fi foarte greu insa sa gasim solutii de armonizare rapida a opiniei populatiei cu ceea ce se intampla de fapt in mediul de afaceri", a sustinut presedintele. In sprijinul afirmatiilor sale, presedintele a invocat un raport al Bancii Mondiale in care s-a constatat ca nivelul coruptiei din domeniul afacerilor a scazut in Romania de la 2,7 %, in anul 2002, la 0,2% in prezent. Seful statului a semnalat ca exista institutii care si-au creat "anticorpii" de lupta impotriva coruptiei, dar ca mai exista inca "si mecanisme care intretin coruptia in actuala formula politica".
DILEME SI CRITICI. Seful anticoruptiei, Daniel Morar, a marturisit sambata ca are inca o mare dilema: "Notiunea de mare coruptie". Potrivit lui Morar, lumea se gandeste numai la persoane cu mari functii politice si publice. "Tot mare coruptie este si fapta unor persoane care nu se situeaza foarte sus, dar care prin amploarea activitatii infractionale si prin anvergura se situeaza tot acolo", a afirmat procurorul sef al DNA.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a preferat sa critice magistratii pentru problema coruptiei. "Nu se poate merge inainte cu aceasta profesie inchisa, care tot timpul sa spuna «nu ma criticati, nu va uitati inauntrul meu, eu sunt independenta»", a declarat ministrul Just