Afacerile imobiliare speculative, cu terenuri si case, par a fi castigatoarele certe ale pastrarii actualelor prevederi ale Codului Fiscal, cel putin pentru inceputul anului viitor.
Dupa ce mai multe luni opinia publica a dezbatut aprins controversatele prevederi ale diverselor variante de modificare a Codului Fiscal, in special cele la preturile minime la tigari si alcool si la impozitarea imobilizarilor corporale, s-a pastrat, cel putin temporar, vechea varianta.
„In urma pastrarii actualului Cod Fiscal, pierdem toti. Vor avea de castigat numai cei care folosesc smecheriile din prezent si care nu vor sa plateasca impozitele", a declarat analistul financiar Gabriel Biris, pentru „Averea".
Dupa ce au avansat ideea modificarii impozitului pe tranzactii imobiliare la 2% pe valoare de vanzare si nu pe castigul realizat din vanzare, incepand de anul viitor acest impozit va fi, in cele din urma, de 16% pe castig. El se va mari astfel cu 6%, in 2005 fiind de numai 10%.
Vestea proasta pentru contribuabilii obisnuiti, insa buna pentru cei care au multe proprietati imobiliare, este ca se pastreaza actualele portite menite a ajuta la evitarea platii impozitului. Astfel, impozitul de 16% nu se va aplica mostenirilor, donatiilor, schimbului si aportului in natura la capitalul social al societatilor comerciale.
In varianta de modificare a Codului Fiscal fusesera elimnate de scutirea la plata impozitului schimburile, iar in cazul donatiilor fusese limitata scutirea la donatiile dintre rude de gradul al doilea, si nu al patrulea, cum se prevede in actuala varianta a Codului Fiscal.
Daca se introducea impozitul de 2% pe valoare tranzactiilor imobiliare, notarii nu ar mai fi trebuit sa perceapa impozite pentru stat. Pastrarea sistemului de impozitare pe castigul obtinut din tranzactiile imobiliare ii va obliga pe