ORIGINI Stefan cel Mare i-a daruit cu sapte munti din Vrancea pe feciorii Tudorei Vrancioaia, voinici care l-au ajutat sa castige o lupta cu turcii. Vorbe, spun istoricii, care nu au gasit nici o marturie in sprijinul acestei legende...
Prin satele rasfirate in muntii Vrancei se mai strecoara si acum care trase de boi. Din ele indeamna cu vechea limba a razesilor, mosnegi stransi in cojoace, caci iarna s-a facut deja stapana pe munti. Casa Vrancioaiei e cocotata pe un deal de langa satul Barsesti. Vorba vine, ca nici macar urma din povestea Vrancioaiei nu gasesti in casuta de barne, daramite vreun lucrusor care sa se fi pastrat din vremea batranei care l-a gazduit si ospatat candva pe insusi marele Stefan.
NOUA LOCUINTA. Casa a fost ridicata de curand, din banii donati de primariile din zona. Inauntru - nici urma de lavite, strachini de lut si burdufuri pline de branza, cum spun cei mai batrani din sat ca au auzit de la bunicii bunicilor ca ar fi fost in casa Vrancioaiei. Cea mai noua din casele Vrancioaiei e goala si are si lacat pe usa. De la cativa metri, o pazeste un monument de piatra, pe care regina Carmen Sylva a lasat cateva cuvinte intre slava marelui voeievod atat de iubit de vranceni.
In urma cu jumatate de secol, autoritatile comuniste facusera o mandrie din casa pe care i-au ridicat-o ei Vrancioaiei, in acelasi loc. Oamenii din sat o impodobeau cu lucruri scoase din lazile de zestre, cand erau sarbatori la care se strangeau vrancenii de pe toti muntii din jur. Si pionierii tot aici isi tineau, cu mare mandrie, serbarile. Casa a fost vandalizata prin 1990, asa ca autoritatile au decis ca ar cam fi cazul sa ridice un nou adapost pentru baba Vrancioaia.
DIN BATRANI. Ostenit dupa o grea lupta, in care fusese invins de turci, si de cat ratacise prin codrii Vrancei, Stefan cel Mare a ajuns, pe seara la casuta babei Vrancioaia. A gasit-o