Un job "caldut" din care sa iesi la pensie nu mai este de ceva vreme o optiune pentru multi dintre angajatii tineri, care se misca tot mai rapid pe piata muncii.
Un salariu mai mare, o promovare mai rapida, un pachet de beneficii mai variat, conditii de lucru mai confortabile sunt atractii care au un impact irezistibil asupra acestei categorii de varsta.
Desi nu exista statistici clare care sa cuantifice amploarea acestui fenomen, specialistii in recrutare estimeaza ca tinerii petrec maximum patru ani in acelasi loc de munca.
"Aceasta mobilitate mai mare a tinerilor este oarecum fireasca. In primul rand, neavand responsabilitatea unei familii, tinerii se decid mult mai usor sa-si schimbe locul de munca. Pe de alta parte, vorbim de pragmatismul tinerilor si de importanta pe care o acorda banilor", este de parere Gynella Parfenie, senior consultant in cadrul Aims Human Capital Romania.
Spre deosebire de parintii lor care treceau foarte incet peste unele etape profesionale, noua generatie vrea totul mult mai repede, tentata fiind de modelele de succes pe care le are in jurul ei. Tinerii isi doresc independenta financiara, vor case, masini, excursii in strainatate, vor sa isi intemeieze o familie si le vor pe toate acestea "acum".
"Le este foarte greu sa accepte, sa inteleaga, ca de fapt, in mod firesc pentru toate aceste lucruri e nevoie de putin mai mult timp. Spre deosebire, tinerii americani, de exemplu, isi petrec primii cinci ani ai carierei in locuinte inchiriate pe care le impart cu 2-3 colegi, sunt fericiti daca isi pot cumpara masini la mana a doua, se imbraca de la reduceri, iar in cele zece zile de concediu isi iau rucsacul in spate si fac autostopul pentru diferite destinatii din tara", precizeaza Parfenie.
Potrivit specialistilor in resurse umane, avantajul major al acestui fenomen este