Piata de consultanta pentru proiecte realizate cu fonduri europene are un potential imens si riscuri pe masura Companiile specializate in dosare pentru finantare sunt o specie care creste intr-un an cat altele in zece. Ele sunt totusi amenintate de pestii cei mari, firmele multinationale care au mirosit oportunitatile din Romania. Atat consultantii cei mici, cat si cei mari sunt de acord ca piata va creste exponential in urmatorii ani. In primul rand, datorita progr
Piata de consultanta pentru proiecte realizate cu fonduri europene are un potential imens si riscuri pe masura
Companiile specializate in dosare pentru finantare sunt o specie care creste intr-un an cat altele in zece. Ele sunt totusi amenintate de pestii cei mari, firmele multinationale care au mirosit oportunitatile din Romania.
Atat consultantii cei mici, cat si cei mari sunt de acord ca piata va creste exponential in urmatorii ani. In primul rand, datorita programelor finantate cu fonduri structurale, care vor fi disponibile dupa 2007. Avand in vedere ca, timp de cativa ani, acestea vor exista in paralel cu programele de preaderare (Phare, ISPA, SAPARD), consultantii vor avea multa treaba in Romania.
O cifra de afaceri de cateva zeci de mii de euro, patru sau cinci proiecte castigate anual, trei sau patru angajati. Acesta poate fi “portretul robot” al majoritatii consultantilor pe finantari din Romania. “Am inceput, acum cativa ani, cu un singur angajat. Acum avem 11 si o cifra de afaceri de 500.000 RON si multe proiecte castigate la Phare si SAPARD”, spune Catalin Balasescu, director executiv al firmei Expert Consulting din Timisoara.
Din totalul veniturilor, circa 40%, adica aproximativ 55.000 de euro, provin numai din proiecte de finantar