Prima ninsoare
Ninge linistit ca-ntr-o poveste. Fulgi delicati se leagana in ritmul unei muzici numai de ei auzite. Privind pierduta cum lumea se imbraca in alb, dintr-o data parca aud undeva, departe, melodia dupa care danseaza in aer stelutele diafane ce se pogoara pe pamant. O percep din ce in ce mai clar, ca fiind o colinda cantata de niste copii. Sau poate de ingeri? Glasurile suave se afla pe cer, la nord. Acuma se aud la apus, apoi ajung la sud. Pe la rasarit se preling repede si iarasi sunt la nord, ca si cum ar descrie un cerc imens.
Oare cine colinda in cer? Copiii de anul trecut, de acum zece ani, de acum cincizeci, o suta de ani? Indiferent de cand, glasurile lor au ramas in eter si calatoresc prin univers cu prima ninsoare. Poate cu fiecare ninsoare, pana in seara de Craciun, cand vor lasa locul copiilor de azi, daca nu cumva si atunci ii vor acompania in surdina. Printre glasurile suave, de o dulceata infinita, pe care le ascult, ar putea fi si glasul meu de pe vremea cand eram la varsta bucuriilor depline. Glasul meu si al fratilor mei, glasul parintilor nostri, al bunicilor si strabunicilor nostri, glasurile tuturor copiilor care L-au preamarit si slavit in canturi pe Pruncul Isus, Fiul Sfant.
Se spune ca la prima ninsoare trebuie sa ai un banut si sa-ti pui o dorinta. Si dorinta nu poate fi legata decat de seara de Craciun: sa fim sanatosi, fericiti, sa nu fim singuri. Dar mai intai, sa ajungem cu bine la Sfintele sarbatori.
Cum arata Mos Craciun?
La Nasterea Domnului vine intotdeauna Mos Craciun. Vine de foarte multi ani; poate chiar de doua ere. Exact-exact nu se stie cam cand s-a hotarat definitiv sa-si faca aparitia alaturi de cetele de colindatori mici si mari. Ceea ce se stie cu certitudine - pentru ca asa ne spunea noua mama in anii copilariei - este faptul ca Mosul pleaca la drum in dimineata zilei