Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Cristian Vladescu, doresc sa ''transforme'' medicii de familie in contabili. Ultima ''bomba'' a CNAS privind prescrierea de medicamente compensate si gratuite in limita unor plafoane a starnit nemultumiri in randul medicilor de familie.
Potrivit lui Vladescu, ''totul este deocamdata in faza de propunere, insa daca se va aproba, propunerea va fi pusa in practica incepand cu 1 aprilie 2006''. ''Scandalul din farmacii se va muta in cabinetele medicilor de familie. Noi, ca medici de familie, vom afisa plafonul lunar, insa daca acesta se va termina in primele zile ale lunii, se pune intrebarea ce vom face cu pacientii care vin la noi dupa terminarea acestui plafon. Le vom spune bolnavilor nu mai avem plafon, veniti in primele zile ale lunii viitoare, imbolnaviti-va «la termen, adica inainte de terminarea plafonului» sau cumparati medicamentele, care, prin lege, ar trebui sa se dea compensat ori gratuit!?'', ne-a declarat George Haber, presedintele Societatii Nationale de Medicina a Familiei.
Acesta este de parere ca, in aceste conditii, medicii de familie nu vor mai avea timp sa consulte sau sa consilieze pacientii, fiind nevoiti sa calculeze, cu fiecare reteta pe care o prescriu, daca mai au sau nu plafon: ''Asistentele de la cabinetele medicilor de familie sunt supraaglomerate. Nu vor avea timp sa faca si aceste calcule. Va fi nevoie ca fiecare medic de familie sa angajeze cate un contabil pentru a sta zi de zi in cabinet cu medicul de familie si asistenta. Medicii de familie si acum au contabili angajati, insa acestia fac doar acte si rapoarte lunare, trimestriale sau anuale, nu sunt obligati sa stea tot timpul langa acesti medici''.
Mai mult, ministrul Nicolaescu a semnat, la data de 30 noiembrie a.c., un act normativ care prevede ca ''in confor