Mitropolitul greco-catolic de Blaj, Lucian Muresan(Foto: )
Papa Benedict al XVI-lea a decis sa schimbe statutul Bisericii Greco-Catolice. El a oferit Bisericii Romane Unite cu Roma statutul de Arhiepiscopie Majora, adica un soi de patriarhie. Mitropolitul greco-catolic de Blaj, Lucian Muresan, a primit titlul de arhiepiscop major, ceea ce inseamna ca el are drepturi echivalente cu cele ale patriarhului.
Decizia Papei reprezinta cel mai important eveniment din istoria Bisericii Romane Unite cu Roma de la infiintarea Mitropoliei Greco-Catolice, din anul 1853. De asemenea, acest eveniment reflecta importanta tot mai mare pe care o are Biserica Greco-Catolica in lumea catolica si reprezinta si un omagiu adus acestei biserici-martir, singurul cult religios traditional interzis de regimul comunist.
Intelectualii catolici se asteapta acum la o serie de progrese. De regula, arhiepiscopii majori devin cardinali. Asa ca enoriasii greco-catolici asteapta cu nerabdare urmatorul Consistoriu, un soi de Guvern al Bisericii Catolice, in care Papa Benedict al XVI-lea ar putea sa ii ofere titlul de cardinal Arhiepiscopului Major Lucian Muresan.
Astfel, el ar deveni cel de-al treilea cardinal roman din istorie, dupa Iuliu Hossu si Alexandru Todea. Printre altele, unul dintre punctele comune din biografiile celor trei ar fi faptul ca toti au trecut prin temnitele comuniste.
Un alt pas despre care se vorbeste tot mai insistent ar fi numirea unui episcop greco-catolic la Bucuresti. Si asta, nu doar pentru ca in Capitala traieste o puternica comunitate greco-catolica, ci si pentru ca, in perioada interbelica, exista in oras un episcop-vicar, numit in cadrul Arhiepiscopiei de Alba Iulia si Fagaras.
Ultimul episcop greco-catolic din Bucuresti a fost Vasile Aftenie. El a fos